Mull.

Foto Auerhoen; Jef

De Mull reizen voorbij en waren een groot succes. Dit voorjaar heb ik gedurende 5 weken reizen naar Mull en de Highlands gegidsd, dit voor zowel Vlamingen, Walen als Britten. Nooit heb ik meer arenden kunnen tonen dan dit jaar met eenmaal 5 steenarenden in 1 beeld, zeearend was maar eenmaal niet te zien. Auerhoen, Korhoen (baltsend) , Schots Sneeuwhoen (baltsend) en Alpensneeuwhoen waren steeds van de partij.

Ook kruisbekken waren zeer goed te zien al is het niet altijd duidelijk of het Schotse, Grote of gewone kruisbekken waren. Zowel Roodkeel duiker als Parelduiker en IJsduiker waren in prachtkleed te zien. Verschillende visarenden waren op hun nestplaats en versheidenen malen vissend te observeren. Alhoewel vroeg in het seizoen waren de Dolfijnen regelmatig te zien.

Opnieuw bleek dat Vlamingen onterecht terug schrikken voor het Schotse weer, alhoewel soms een bui overtrok was het weer overwegend droog en voor de deelnemers verrassend zonnig.

foto Stijn Leestmans

HANDA en ORKNEYS

De volgende reis gaat naar Handa van 13 tot 19 juni en dan de Orkneys van 21 tot 28 juni.

Handa is voor Tierra een nieuwigheid en belooft met 1 nacht aan de westkust een topper te worden. Zeearend, Visarend, Grote Jager, Kleine Jager, Papegaaiduiker, Zeekoet, Roodkeelduiker en Parelduiker zijn een zekerheid, Steenarend een grote waarschijnlijkheid en met een dagtocht in de Cairngormsbergen zullen we Alpen Sneeuwhoen, Schots Sneeuwhoen en Morinelplevier aan de lijst kunnen toevoegen.

Voor de Orkneys is het lijstje bijna identiek maar met minder kans op zeearend, velduilen en blauwe kiekendieven zullen die moeten vervangen. Het landschap is voor beide reizen opnieuw adembenemend en de boottocht naar de Orkneys zorgt altijd voor enkele leuke verrassingen.

Met 2 nachten op de Orkneys hebben we ook de gelegenhied om de Standing stones en andere Stenentijdperk bezienswaardigheden te bezoeken.

Geinteresseerd of ken je iemand die geinteresseerd is, er zijn nog enkele plaatsen over